NIEUWS

Wandeling leidt tot gedicht

Dordtenaar Frank Ammerlaan (1976), een zelfverklaarde amateur-dichter, heeft op een regenachtige zondagmiddag een gedichtje geschreven over de drie struikelsteentjes die hij tijdens een wandeling door de binnenstad ontdekte.

Het gaat om de Stolpersteine die nakomelingen van de familie Blitz in februari 2015 lieten metselen in de Statengang achter V&D.
        Op die plek bevond zich in de oorlogsjaren de Gevulde Gracht en daar, in een huisje op nummer 15, woonden Isaäc Blitz en Aaltje Kopee met hun zeven kinderen. Vader, moeder en Flora, een tweelingzus van Lena, stierven een wrede dood in Auschwitz. Lena overleefde de oorlog, en heeft er altijd groot verdriet over gehouden dat zij hen nergens kon herdenken. Haar eigen dertien kinderen, van wie er nog elf leven, hebben de drie steentjes bekostigd (zie verhaal 37 op deze website), om alsnog een soort gedenkoord te scheppen.
        Frank Ammerlaan schrijft “met enige regelmaat gedichtjes”, vertelde hij desgevraagd. “Een erg ervaren dichter ben ik niet”, laat hij weten, hij dicht zonder veel techniek. Zijn werk is te vinden op de website poemhunter.com. Hij stuurde zijn gedicht over de Stolpersteine vrijblijvend op naar de redactie van deze website, die het hierbij plaatst.
        Ammerlaan meldt dat hij het gedicht schreef , omdat de steentjes hem “een goed onderwerp” leken. “Het is een van de meest trieste episodes uit onze geschiedenis, eentje die we nooit mogen vergeten.”

Gedachtenis

Kille, koperen gedenksteen
in stilte de straat geplaveid

Als gedachtenis, ja, herinnering
Aan dood veroorzaakt
door haat en nijd

Drie onbekenden
Hun naam gehuldigd
Vermoord in Auschwitz
Volstrekt onschuldig

De jonge vrouw
ze was pas twintig
dat maakt je toch
intens verdrietig?

en machteloos
het is zoiets boos

het is nu 73

jaar gele’en
de haat van toen
lijkt me geweken

Laten we dat dan
samen zo houden
dan kunnen we samen
aan ons mooie land
blijven bouwen


Frank Ammerlaan, november 2015