NIEUWS

Theatervoorstelling in Kunstmin
over twee Dordtse onderduikers

Op 4 mei wordt in de Dordtse schouwburg Kunstmin een proeve van een avondvullende voorstelling getoond, die in 2023 in première gaat. De datum van 4 mei is niet zonder opzet gekozen: de voorstelling heeft te maken met de Tweede Wereldoorlog en gaat bovendien over twee onderduikers uit Dordrecht, Jules en Corine.
        Hiermee worden, getuige de foto’s op het bijgeleverde theatermateriaal, onmiskenbaar Jules Benedictus en Corry Selina Fonteijn bedoeld. Aardig detail is dat één van de spelers Afke Weltevrede is, dochter van de historicus drs. C. (Kees) Weltevrede, een bestuurslid van de Dordtse werkgroep Stolpersteine.

Theatervoorstelling in Kunstmin over twee Dordtse onderduikers

Dodenherdenking
De voorstelling ‘Jules & Corine’ maakt onderdeel uit van de programmering van Theater na de Dam. Dit is een theatermanifestatie die jaarlijks plaatsheeft op de avond van de Nationale Dodenherdenking. In vele theaters worden dan voorstellingen opgevoerd die inhoudelijk betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. De Dordtse voorstelling begint om half negen en wordt behalve door Weltevrede gespeeld door acteur Jeroen Rienk. Samen richtten zij in 2011 het Rotterdamse toneelgezelschap Onderwater Producties op. De toegangsprijs bedraagt zes euro.
        Jules en Corine krijgen, volgens het persbericht, in de voorstelling “een gezicht”. Aanleiding voor het stuk is het jaarboek van de vereniging Oud-Dordrecht, dat Kees Weltevrede vorig jaar publiceerde over de jodenvervolging in Dordrecht tussen 1940 en 1945, onder de titel ‘Wij zijn vertrokken...’. De voorstelling, die ook over de jodenvervolging gaat, heet “een intieme reconstructie” te zijn, die een brug slaat tussen het heden en het verleden.
        Corine Fonteijn, geboren in Breda op 28 december 1913, is op 99-jarige leeftijd overleden op 29 april 2013. Jules Benedictus (Dordrecht, 19 april 1928) stierf als 92-jarige op 28 oktober 2020 in Rotterdam. Beiden hebben in Dordrecht ondergedoken gezeten, zie op deze website de verhaal 82 en verhaal 90.

Studie
De in Dordrecht geboren drs. Afke Weltevrede is niet alleen actrice en theatermaakster. Zij voltooide aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam de studie sociologie. Zij rondde vervolgens een opleiding af aan theaterschool De Trap (2006-2009) in Amsterdam. Welvrede geeft trainingen en cursussen bij Risbo, een onafhankelijk instituut voor onderzoek, training en advies, verbonden aan de Erasmus School of Social and Behavorial Sciences.
        Onderwater Producties maakt documentair en toegankelijk theater over actuele, maatschappelijke thema’s en persoonlijke ervaringen. De voorstellingen worden gespeeld op bijzondere locaties en op festivals.
        Eerder speelde het gezelschap in Dordrecht de voorstelling ‘Gast!’ over de Synode, in Hotel Bellevue en voorstellingen als ‘Club Uppercut’, ‘Bon Voyage!’ en ‘Future Shock’ over opmerkelijke locaties in het hele land en op festivals als De Parade.