NIEUWS

Struikelstenenroute: wel in
Sliedrecht, niet in Dordrecht

Wie in Sliedrecht wil wandelen langs de struikelstenen die her en der in deze gemeente zijn aangebracht, kan voortaan beschikken over een handzame wandelroutefolder. Deze is een uitgave van de Stichting Struikelstenen Sliedrecht. De route voert overigens niet uitsluitend langs de Stolpersteine voor voormalige joodse inwoners, maar ook langs die voor de Merwedegijzelaars, onderduikers en een onderduikgever.
        De Dordtse werkgroep Stolpersteine zal het Sliedrechtse voorbeeld niet volgen, zegt desgevraagd voorzitter Kees Weltevrede. In Dordrecht gaat het om 199 steentjes. Om daar een folder over te maken, is “ondoenlijk”, zegt hij. “Dat wordt gewoon een boekje.” De Sliedrechtse brochure betreft elf locaties.
        De folder bevat een routekaart, waarop de stenen voor de Merwedegijzelaars zijn genummerd. De locaties van de Stolpersteine voor de joodse inwoners, onderduikers en de onderduikgever hebben daarop een hoofdletter gekregen. De (oorlogs)monumenten, ook ‘meegenomen’, hebben een kleine rode letter.
        Er zijn twee wandelingen mogelijk. De route tot station Baanhoek is 11,5 km lang, de kortere route zonder de locaties 5, 6, 10 en 11, meet 7,5 km. Bij elke locatie wordt in de folder een toelichting gegeven over wat zich daar heeft afgespeeld. De Sliedrechtse folder kon mede gemaakt worden door bijdragen van de Stichting De Kaai, Stichting Sliedrecht en Cultuur en de gemeente.
        Op de website van de stichting is meer te lezen over de geschiedenis van Sliedrecht in de oorlogstijd.

Sliedrechtse wandelroutefolder

De Sliedrechtse wandelroutefolder, voor- en achterzijde.