NIEUWS

Looppaden op begraafplaats
hebben straatnamen gekregen

Op paden van de algemene begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn drie straatnaamborden aangebracht, die herinneren aan twee verzetsstrijders en de laatste rabbijn van Dordrecht, Barend Josua Katan. Het is voor het eerst dat de looppaden van de begraafplaats officieel namen hebben gekregen. De straatnaamborden worden los van elkaar nog officieel ingewijd, in de loop van 2022. Er zijn plannen om nog meer paden een naam te geven.

Begraafplaats Lenie Dickepad

In het voorjaar van 2022 zijn er op de algemene begraafplaats drie straatnamen gekomen,
gewijd aan prominente Dordtenaren uit de oorlogstijd.

Petitie
Het initiatief voor de borden is uitgegaan van drs. Kees Weltevrede, historicus en bestuurslid van de Dordtse werkgroep Stolpersteine, Hans Berrevoets, oud-journalist van dagblad De Dordtenaar en Essenhof. Toen zij in 2021 een petitie-actie begonnen om in park Weizigt een Arpad Weiszpad te bewerkstelligen, constateerden zij een manco. “Toen werd duidelijk”, licht Weltevrede toe, “dat door het gebrek in Dordrecht aan nieuwe straten met mogelijke naamgevingen, óók paden in parken, en dus ook begraafplaatsen, een naam kunnen krijgen.”
        In park Weizigt zijn inmiddels in november 2021 in stilte vijf straatnaamborden geplaatst ter ere van de vermoorde joodse voetbaltrainer van DFC, Arpad Weisz. Deze bordjes moeten nog steeds officieel worden onthuld. Dat gebeurt pas over enkele jaren, zodra het park is omgegooid en gerenoveerd.
        De drie bordjes die aansluitend en al evenzeer in alle stilte zijn opgedoken op de algemene begraafplaats, hebben met opzet met de Tweede Wereldoorlog te maken. Weltevrede legt uit dat “nog veel namen niet zijn genoemd” bij herdenkingen van de oorlog, en dat zij daardoor “dus niet verankerd zijn in het lokaal-historisch geheugen”. Berrevoets heeft de betrokken wethouder, Rik van der Linden (CU/SGP), en de medewerkers van de Essenhof daarop gewezen. “Zij zagen onmiddellijk de mogelijkheden en werkten mee.”

Begraafplaats Barend Katanpad

In het voorjaar van 2022 zijn er op de algemene begraafplaats drie straatnamen gekomen,
gewijd aan prominente Dordtenaren uit de oorlogstijd.

Familiegraf
Een straatnaam is gewijd aan de verzetsstrijdster Lenie Dicke (1922-2000), de andere aan verzetsstrijder Leendert Keesmaat (1911-1941). De derde straatnaam herinnert aan Barend Katan, die leefde van 1905 tot 1943, en die vanaf 1932 de laatste rabbijn van Dordrecht was (zie op deze website verhaal nummer 111).
        Lenie Kouwen-Dicke is op de algemene begraafplaats in een familiegraf begraven. Op 9 februari 2022 sprak haar zoon Otto Kouwen namens de familie bij het graf: op die dag was het honderd jaar geleden dat de verzetsvrouw werd geboren. Deze herdenking was georganiseerd door de initiatiefgroep Dochters en Zonen van Dordrecht, die bekende Dordtenaren (terug) in de herinnering brengt of juist een duidelijke plaats in het collectieve geheugen wil geven.
        Ditzelfde motief, terughalen in de herinnering, speelt ook een rol bij de aanstaande herinrichting van de Grote Markt in Dordrecht. Op dit karakterloze plein stond ooit de synagoge. De gemeenteraad heeft een motie aanvaard dat huidige joodse Dordtenaren worden betrokken bij de plannen en in het proces, zie ook het nieuwsbericht erover via deze link.

Begraafplaats Leendert Keesmaatpad

In het voorjaar van 2022 zijn er op de algemene begraafplaats drie straatnamen gekomen,
gewijd aan prominente Dordtenaren uit de oorlogstijd.

Opstart
Volgens Hans Berrevoets, die al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw met Weltevrede “vruchtbaar samenwerkt”, zijn de drie eerste straatnamen op de algemene begraafplaats pas “een opstart”. De directie heeft “nog zeven paden” op de rol staan. Dit bevestigt desgevraagd medewerker Igle Weidenaar.
        De Essenhof wil aan de onthulling van de naamborden “graag een officieel tintje geven”. “De voorkeur gaat er naar uit”, aldus Weidenaar, om dit “niet gelijktijdig voor alle straatnamen te doen, maar om op een gepast moment elke naam afzonderlijk de aandacht te geven die deze verdient.” In overleg met de werkgroep Stolpersteine en de familie Katan wordt er in ieder geval voor Barend Josua Katan in de zomer van 2022 nog een ‘ingebruikname’ georganiseerd. Over de andere onthullingen is nog niets concreets bekendgemaakt.