NIEUWS

Gemeente geeft werkgroep
een subsidie van 7000 euro

De Dordtse werkgroep Stolpersteine heeft van de gemeente Dordrecht begin januari 2021 een eenmalige subsidie van 7000 euro gekregen. De subsidie is om meerdere redenen verstrekt: voor het plaatsen van dertig herdenkingssteentjes, en voor het onderhouden en uitbreiden van de website, waarop al 248 verhalen zijn te lezen over omgebrachte Dordtse joden en over onderduikgevers in Dordrecht.
        In een brief aan de werkgroep licht het gemeentebestuur toe dat besloten is deze subsidie te verlenen, omdat het Stolpersteine-project “een bijdrage levert aan de culturele (historische) diversiteit van Dordrecht”. Daarnaast vindt de gemeente “het als stad belangrijk aandacht te besteden aan 75 jaar bevrijding”.
        Arij Boogerman, de voorzitter van de werkgroep, heeft het gemeentebestuur “hartelijk bedankt” voor haar goedgeefsheid. Door de subsidie voelt de werkgroep zich “bijzonder gesterkt” om door te gaan met het aanbrengen van Stolpersteine voor “onschuldige medeburgers van onze stad die zijn weggevoerd en vermoord”.

Voorraad
Tot dusverre zijn vanaf april 2014 in totaal 134 steentjes gelegd, van de ruim tweehonderd die nodig zijn. In 2020 kon er als gevolg van de coronacrisis geen enkel steentje worden geplaatst, hoewel de werkgroep er tientallen had klaarliggen. Elke steenlegging wordt dikwijls door een grote groep mensen bijgewoond die dicht opeen staan. Zoiets was nu domweg onverantwoord.
        Boogerman heeft “goede moed” dat er later in 2021, mogelijk in april en daarna, toch weer nieuwe Stolpersteine in trottoirs kunnen worden gemetseld. De werkgroep heeft een voorraad van 42 steentjes. Maar het plaatsen daarvan is volledig afhankelijk geworden van hoe snel de pandemie wordt bedwongen.

steenlegging 7 november 2019

Soms zijn tientallen mensen aanwezig bij een steenlegging, zoals hier op 7 november 2019 op de Singel 119. Daar werden vier steentjes geplaatst voor leden van de familie Breemer. Die dag was, achteraf gezien, de laatste keer dat de werkgroep steenleggingen kon organiseren. De covid-crisis heeft het samenbrengen van zoveel mensen tijdelijk onmogelijk gemaakt.
Foto Perry Bos