NIEUWS

Werkgroep ziet dit jaar af van steenleggingen

Job Cohen, voorzitter van het Amsterdamse 4 en 5 mei-Comite, loopt door de straten

Dit jaar zullen in Dordrecht geen nieuwe Stolpersteine meer worden gelegd. Gunter Demnig, de uitvinder van deze struikelstenen, heeft zijn rondreis door Nederland met het oog op de coronacrisis afgelast. In navolging van hem heeft ook de Dordtse werkgroep Stolpersteine er vanaf gezien nieuwe steentjes te laten leggen.

In het Berlijnse atelier van Demnig liggen tientallen steentjes klaar die herinneren aan vermoorde Dordtse joden. Ook heeft de werkgroep er nog enkele 'in huis' van een vorige zending. Die hadden afgelopen voorjaar gelegd zullen worden, maar die plechtigheid moest toen al worden afgelast vanwege de heersende coronacrisis.

In november had de werkgroep gehoopt alle nieuwe steentjes, in stoepen verspreid over de binnenstad, weer gewoon te kunnen aanbrengen. Als het niet kon door Demnig zelf, dan anders door medewerkers van Gemeentewerken.

Maar nu de viruscrisis ernstig is opgelaaid en de rijksoverheid strengere maatregelen heeft afgekondigd, heeft de werkgroep de steenleggingen voor dit jaar geschrapt. Zij acht het niet verstandig groepen belangstellenden samen te laten komen bij de herdenkingen die de steenleggingen uiteindelijk zijn.

Gehoopt wordt dat zich begin volgend jaar een nieuwe, veilige gelegenheid voordoet.