NIEUWS

Expositie in Stadskantoor over
vernietigingskamp Sobibor

In de hal van het Stadskantoor is van 1 oktober tot en met 30 november de kleine tentoonstelling ‘Dordrecht-Sobibor’ te zien. Daarin wordt aandacht geschonken aan de 44 Dordtse joden die in dit Oost-Poolse vernietigingskamp zijn omgebracht. De expositie wordt op vrijdag 1 oktober om 16 uur geopend door burgemeester W. Kolff.

Sobibor: eindstation voor 44 joodse Dordtenaren.
Foto Redactie Website

Aanvankelijk had de tentoonstelling vorig jaar ingericht zullen worden, als onderdeel van ’75 jaar bevrijding’. Door de coronacrisis moest zij echter worden uitgesteld. De tentoonstelling is ontworpen door Dordtenaar Harrie Teunissen en is een initiatief van de Dordtse werkgroep Stolpersteine. De hal van het Stadskantoor is voor belangstellenden vrij toegankelijk tijdens de normale openingsuren.

Van de 44 vermoorde Dordtenaren zijn er in Sobibor– ver voorbij Auschwitz gelegen – 28 tegelijk vergast, op één bepaalde, noodlottige dag: 9 juli 1943.  Op de website van de werkgroep Stolpersteine is een achtergrondverhaal over dit drama geplaatst, verhaal 68. Op de tentoonstelling kunnen bezoekers verder kennisnemen van de maatregelen die de Duitsers hebben genomen om de joodse bevolking van Dordrecht te registreren, isoleren, arresteren en te deporteren.

Joden die in Sobibor terechtkwamen, werden in de regel meteen na aankomst om het leven gebracht. Slechts een enkeling wist aan de dood te ontkomen. Leden van de Dordtse werkgroep Stolpersteine hebben in november 2017 alle Dordtse slachtoffers van Sobibor herdacht, door staande op de spoorlijn waarop zij werden aangevoerd, hun namen uit te spreken.