NIEUWS

Website Chawwa Wijnberg
naar Letterkundig Museum?

omslag van Wijnbergs laatste dichtbundel

Het omslag van Wijnbergs laatste dichtbundel:
‘Het ontbreken hoor je niet’.
Foto Uitgeverij Indeknipscheer

De website van de Middelburgse dichteres en beeldend kunstenaar Chawwa Wijnberg, een geboren Dordtse jodin, wordt mogelijk ook ondergebracht bij het Letterkundig Museum in Den Haag. Dit kondigt haar partner Marianne Gossije, een vertaalster Frans, aan. Het literaire werk van Chawwa bevindt zich daar al.

Achtergrond
Chawwa Hadassah Riwka Wijnberg-Gossije is op 6 juli 1942 geboren in Dordrecht. Op de website van Stolpersteine Dordrecht zijn twee achtergrondverhalen geplaatst over haar familie geplaatst, zie verhaal 12 en verhaal 23. Haar vader was de joodse verzetsstrijder Abraham (‘Bob’) Wijnberg (Groningen, 17.20.13). Hij is op 29 juli 1943 doodgeschoten op de Leusderheide bij Kamp Amersfoort, op 29-jarige leefttijd. Haar moeder, Mimi Gobits (Den Haag, 29.12.1914), overleefde de Holocaust. Zij stierf in Rehovot in Israël, op 12 juni 1990, 75 jaar oud.
        In januari 2003 werd Chawwa Wijnberg aangesteld als eerste stadsdichter van Middelburg, de gemeente waar ze vanaf 2000 woonachtig was. Op 21 december 2019 is Chawwa gestorven, ze is 77 jaar geworden. Eerder dat jaar was haar laatste dichtbundel verschenen bij uitgeverij Indeknipscheer, getiteld Het ontbreken hoor je niet (€ 17,50).
        Haar joodse achtergrond was een belangrijk en telkens terugkerend thema in haar werk, dat behalve gedichten ook columns omvatte (in het Utrechts Nieuwsblad, van 1994 tot 1997) en beeldhouwwerk: Chawwa heeft gestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunst St. Joost in Breda.

Chawwa Wijnberg in december 2019

Chawwa Wijnberg in december 2019, in een uitzending van Omroep Zeeland.
Foto Omroep Zeeland

Stolpersteine
Al haar werk promootte zij via haar website. Die is na haar overlijden “in feite statisch geworden”, deelt Marianne Gossije mee. Zij hoopt dat de site, net als het literaire werk van Chawwa, opgenomen kan worden in de collectie van het Letterkundig Museum.
        Gossije was overigens secretaris van de Stichting Werkgroep Struikelstenen Zeeland. De stichting is inmiddels opgeheven, nadat in de afgelopen jaren er in deze provincie op 55 adressen 122 Stolpersteine waren geplaatst. “Geld en verantwoordelijkheden komen onder het Etty Hillesum Huis in Middelburg”, zegt Gossije over de afwikkeling.
        Ze is “blij”, voegt ze toe dat ‘Zeeland’ klaar is, want de uitvinder van de steentjes, de Duitser Gunter Demnig, heeft bepaald dat nu ook de overlevenden van een vermoord joods gezin een steentje moeten krijgen. “Dat vind ik een minder geslaagd idee”, zegt Gossije.