NIEUWS

Joods Dordrecht gaat de joodse
cultuur weer zichtbaar maken

Bijna 80 jaar nadat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd, manifesteert joods Dordrecht zich weer. Eind maart is een nieuwe instantie in het leven geroepen, de Stichting Dordts Joods Overleg (SDJO). Deze gaat de joodse cultuur in Dordrecht “weer zichtbaar en voelbaar maken”, meldt de stichting in een nieuwsbrief.

briefhoofd van de Stichting Dordts Joods Overleg

Het briefhoofd van de Stichting Dordts Joods Overleg.
Foto SDJO

Springlevend
De joodse gemeenschap is in de oorlog aanzienlijk uitgedund, zoals alleen al blijkt uit de meer dan driehonderd verhalen op de website van Stolpersteine Dordrecht. Niettemin is die gemeenschap “gelukkig nog altijd aanwezig en springlevend”, stelt de SDJO. Zij representeert die “levendige groep Dordtenaren”, van wie de meesten een joodse achtergrond hebben. Inmiddels is er ook al een comité van aanbeveling samengesteld, waarin “aansprekende personen” zitten die als de ambassadeurs van de SDJO gaan fungeren.
        Om het joodse culturele leven van Dordrecht en de regio “sterker te kunnen profileren en uitdragen”, gaat de stichting samenwerken met andere maatschappelijke, culturele en historische organisaties. Doel is “het bestaan van de joodse cultuur onder de aandacht te brengen van het grote publiek, door middel van fysieke aanwezigheid, regelmatig terugkerende evenementen en door presentaties en publicaties”. De SDJO wil zich hierbij vooral richten op de jeugd, door middel van voorlichting, educatieve en culturele activiteiten. Zij zijn immers “de toekomstige dragers”.

Contouren
Er is al contact met verschillende instellingen, schrijft de stichting in haar eerste nieuwsbrief. Zo overlegt zij met de gemeente over de herontwikkeling van de Grote Markt. De stichting wil bijvoorbeeld dat van de synagoge die daar stond en die in 1965 is afgebroken, de contouren zichtbaar worden. Ook bepleit zij de komst van een eigen Joods Cultureel Centrum. Daarnaast wil de SDJO proberen, eventueel samen met de Dordtse werkgroep Stolpersteine, een digitale atlas tot stand te brengen, die laat zien waar zoal de joden hebben gewoond die tijdens de Holocaust zijn omgebracht, en waar struikelstenen zijn gelegd.
        Om de bevolking van Dordrecht kennis te kunnen laten maken met de geschiedenis, de gebruiken en tradities van de joodse gemeenschap, neemt de SDJO zich voor om bijeenkomsten te organiseren – ook met de bedoeling om het “oprukkend anti-semitisme” te bestrijden. “Onbekend maakt immers onbemind.” Er zal daartoe een jaarprogramma van activiteiten worden gemaakt.
        Een begin was er al: Chanoeka, het lichtfeest, is op 22 december vorig jaar voor het eerst gehouden in de tuin van Museum Huis van Gijn. Op maandagavond 17 april vindt verder in het Stadhuis de Holocaust-herdenking plaats, Yom Ha Shoah.
        Op 5 mei wordt de bevrijding gevierd, met een theatrale wandeling door de binnenstad van Dordrecht, Op diverse locaties kan er gekeken, geluisterd en meegezongen worden. De start is in het Stadhuis, waar de wandelaars een klezmerconcert kunnen bijwonen. Op de laatste locatie worden zij getrakteerd op allerlei Israëlische specialiteiten. De deelname is gratis, maar aanmelden is noodzakelijk.

        Het SDJO is te bereiken via het emailadres van Bertie Rodrigues en Jan Troost: j.troost@gmail.com.