OPROEP

Onderzoek naar rol Politieke
Politie in Dordrecht gestart

proefschrift Frank van Riet

Nadat hij voor zijn proefschrift het functioneren van de Rotterdamse politie in de Tweede Wereldoorlog had doorgelicht, onderzoekt Frank van Riet nu de rol van de Politieke Politie in Dordrecht.
Foto uitgeverij Aprilis

De Rotterdamse politieman en historicus dr. Frank van Riet is een onderzoek begonnen naar de rol van de Politieke Politie van Dordrecht. Dit onderdeel van het Dordtse politiekorps kende tijdens de bezetting enkele fanatieke jodenjagers, onder wie Harry Evers en Arie den Breejen. Samen met andere politieagenten hebben zij tientallen Dordtse joden en tegenstanders van het naziregime gearresteerd.
        Van Riet wil zich niet uitsluitend op de strafdossiers van de betreffende agenten richten. Hij zoekt nabestaanden die hem kunnen helpen aan aanvullende, onbekende informatie. Via deze website roept hij mensen op te reageren.

Proefschrift
Frank van Riet promoveerde in 2008 op het proefschrift Handhaven onder de nieuwe orde. Daarin geeft hij een overzicht van het functioneren van het Rotterdamse politiekorps tijdens de Tweede Wereldoorlog. In november 2016 publiceerde het boek De bewakers van Westerbork. Dat beschrijft de – tot dan toe onderbelicht gebleven − organisatie en bewaking van dit Drentse kamp, dat het Nederlandse voorportaal was van de Holocaust.
        Ruim anderhalf jaar geleden startte Van Riet een nieuw onderzoek, dit keer naar de Politieke Politie in Dordrecht, het lokale politiekorps en de vervolging van foute agenten. Hij wil “veel breder gaan” dan wat Ad van Liempt en Sytze van der Zee over de lokale jodenjagers Evers en Den Breejen hebben opgedolven in hun respectieve boeken Jodenjacht en Vogelvrij. Hij wil “elk facet van de bezetting” in zijn onderzoek aan de orde stellen, zoals het verzet, de collaboratie, de vervolging en voorbeelden van verraad.
        In het Nationaal Archief heeft hij Van Riet in de afgelopen tijd de dossiers doorgenomen van de twee beruchte politieagenten, en die van hun handlangers. Hem werd “nog duidelijker” dat deze Dordtse kwestie nogal “bijzonder” is, zegt hij, en ook “dat het onderwerp in Dordrecht nog steeds zo gevoelig ligt”. Dit is mogelijk de reden dat er in Dordrecht na de oorlog geen enkel onderzoek is ingesteld naar de wandaden van de Politieke Politie. Van Riet denkt enkele redenen te hebben gevonden waarom het onderwerp nog steeds beladen is, maar durft er nog geen uitspraken over te doen.

Moeizaam
De agenten die deelnamen aan de razzia’s op joden, zijn hiervoor na de bevrijding veroordeeld. Van Riet: “Voor Evers duurde dat langer, omdat hij in eerste instantie, tot ontsteltenis van veel Dordtenaren, gerehabiliteerd werd. Pas na een moeizame strijd, die deels ook via de kranten werd uitgevochten, volgde een grootschalig onderzoek. Waarna Evers uiteindelijk alsnog voor zijn daden veroordeeld werd.”
        Bij zijn onderzoek, dat in feite een Dordts vervolg is op zijn proefschrift over de Rotterdamse politie, wil Van Riet zich niet beperken tot de strafdossiers alleen. “Die geven in veel gevallen een eenzijdig beeld.” Daarom zoekt hij naar materiaal dat nog niet eerder voor een onderzoek is gebruikt. En hoewel er sinds het einde van de oorlog 73 jaar is verstreken, hoopt hij dat er nog nabestaanden zijn “die een en ander kunnen aanvullen, ontkrachten of bevestigen”.
Frank van Riet is voor serieuze geïnteresseerden te benaderen via zijn e-mailadres.