NIEUWS

Nieuw boek overziet ‘alles’ over
de Biesbosch in de oorlogstijd

Het ontbrak er nog aan, maar nu is het er: een boek dat een overzichtelijk en inzichtelijk beeld geeft van de vele gebeurtenissen die in de oorlogstijd plaatsvonden in de Biesbosch. Er was al veel geschreven over de Biesbosch tijdens de oorlogsjaren ’40-’45, in talrijke afzonderlijke boeken, die vaak waren toespitst op een bepaald onderwerp. Maar het nieuwe boek bestrijkt zo’n beetje alles, vanuit een vogelperspectief. De Biesbosch in de Tweede Wereldoorlog luidt de alleszeggende titel, en de ondertitel somt op wat er in de Biesbosch zoal speelde: onderduikers, verzet en crossings.

Joop van Heldenen oud-DFC-voorzitter Arie Heijstek

De omslag van het nieuwste boek over de Biesbosch in de oorlogsjaren.

Corona
Het boek, eind april 2021 verschenen, kost 17,50 euro en telt 120 pagina’s met 75 foto’s. De initiatiefnemers zijn Alfons van Bokhorst en Leen Fijnekam. Van Bokhorst is werkzaam als conservator van het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam; Fijnekam is actief als vrijwillig gids bij Staatsbosbeheer vanuit Biesboschcentrum Dordrecht.
        In een persbericht vertellen de auteurs dat de coronacrisis ze “alle tijd en gelegenheid heeft gegeven” om onderzoek te doen naar de herkomst en juistheid van de vele verhalen die er in omloop zijn. “Dat was niet altijd eenvoudig”, zegt Fijnekam. Want de informatie die is te vinden in boeken, op internet, in krantenartikelen en op film “spreekt elkaar soms tegen”. Van Bokhorst heeft vele boeken over het onderwerp gelezen en kan daarnaast beschikken over het archief van het MuseumEiland.

Eerste
Het eerste exemplaar is door Van Bokhorst al uitgereikt – hij gaf het aan de 95-jarige Fokko Spier uit Papendrecht. Spier heeft personen overgebracht van Hardinxveld over de Boven-Merwede naar Sleeuwijk. Daar vandaan werden zij dan door de liniecrossers door de Biesbosch naar het bevrijde zuiden gebracht. “Dit was een gevaarlijke onderneming, omdat er regelmatig Duitse patrouillevaartuigen op de rivier waren.”
        Spier is één van de weinige verzetsstrijders die nog in leven zijn. Zijn verhaal staat in het boek. Ook is er een verhaal te vinden over de Papendrechtse familie De Koning, die joodse onderduikers hielp en mensen overbracht naar het bevrijde zuiden.
        De Biesbosch is ongeveer gesitueerd tussen Dordrecht, Gorinchem een Geertruidenberg. Het persbericht: “Na de bevrijding van het zuidelijke deel van Nederland werd het een belangrijk frontgebied. Er werd veel verzet gepleegd, wat ongetwijfeld bijgedragen heeft aan de bevrijding van het gehele land op 5 mei 1945.”
        Het boek is veelomvattend. Het bevat hoofdstukken over mensen die noodgedwongen ondergedoken zaten in het gebied, over hoe de ‘Biesboschcrossers’ met gestrande piloten, regeringsspionnen, militaire gegevens, foto’s en films, grote hoeveelheden levensreddende medicijnen en voedsel de ruige Biesbosch met zijn wirwar van kreken, wilgenbossen en rietvelden doorkruisten. Verder zijn er verhalen over tussen het riet verborgen schepen, geheime zenders, neergeschoten vliegtuigen en de rol van de Biesboschboeren.

Joop van Heldenen oud-DFC-voorzitter Arie Heijstek

Voormalig crosser Fokko Spier (95) uit Papendrecht krijgt uit handen van mede-auteur Alfons van Bokhorst het eerste exemplaar.
Foto Leen Fijnekam

Winkels
Het boek, dat een hardcover heeft, is vooralsnog alleen te koop in boekhandels in de Biesboschregio, zoals Vos & van der Leer in Dordrecht, De Gruijter in Papendrecht, Ritmeester in Hardinxveld-Giessendam en via de Natuur & Vogelwacht Dordrecht (www.biesboschboek.nl). Zodra de coronamaatregelen worden versoepeld, is het ook te koop in de Biesboschcentra in Dordrecht en Drimmelen, en op het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam.