NIEUWS

DFC-trainer Árpád Weisz
krijgt pad in Weizigtpark

Pand familie Beerman Vrieseplein gezien vanaf de Vest

In totaal zijn eerder in 2021 611 handtekeningen opgehaald voor de petitie, waarin het Weisz-pad wordt bepleit.
Foto Website ‘Petities.nl’

Er komt definitief een Árpád Weiszpad in het Weizigtpark. Daartoe heeft het college van B&W besloten in zijn vergadering van 7 september. Eerder dit jaar zijn via een petitie 611 handtekeningen opgehaald voor zo’n pad.
        De initiatiefnemers van de petitie-actie, oud-journalist Hans Berrevoets en historicus drs. Kees Weltevrede, willen dat Weisz wordt “verankerd in het collectieve historische geheugen van Dordrecht”, door het hele buitenpad naar Weisz te noemen. Daarnaast komt er een paneel met geschiedkundige uitleg. Het is nog niet bekend wanneer naambord en paneel worden aangebracht.


Met het pad wordt de vermoorde Hongaars-joodse Árpád Weisz herdacht, die voor en in de oorlog DFC trainde, tot 15 september 1941. Weisz wordt beschouwd als een toptrainer, die eerder Inter Milaan en FC Bologna tot grootse prestaties wist te stimuleren. Het Weizigtpark ligt voor een deel op de plek waar vroeger het sportterrein van DFC lag, aan Markettenweg-Mauritsweg.

Vermoord
Árpád Weisz, geboren op 16 april 1885 in het Hongaarse Solt, woonde vanaf 16 oktober 1939 met zijn gezin in Dordrecht op het Betlehemplein, op nummer 10a rood. Zijn vrouw was Ilona Rechnitzer (Szomba, Hongarije, 7.10.1908), hun kinderen waren de in Milaan geboren Robert (12.7.1930) en Klara (2.10.1934). Moeder en kinderen zijn vermoord in Auschwitz, op 5 oktober 1942. Vader Árpád stierf op 31 januari 1944. De nazi’s hebben hem zich eerst nog letterlijk laten doodwerken.
        De gemeentelijke commissie Benoemen Openbare Ruimte adviseerde B&W om het pad metterdaad te vernoemen naar Weisz, waarna het college tot deze nieuwe Dordtse straatnaam besloot. De gemeenteraad is hiervan via een raadsinformatiebrief op de hoogte gebracht.