STOLPERSTEINE

Stolpersteine en geplaatste Stolpersteine

Stolpersteine, in het Nederlands struikelstenen, zijn kleine, vierkante keitjes van 10x10x10 centimeter, bedekt met een bronskleurig metalen plaatje. In het plaatje zijn met de hand de volgende gegevens geslagen:

- naam van het slachtoffer
- geboortedatum van het slachtoffer
- datum en plaats van deportatie van het slachtoffer
- datum en plaats waar het slachtoffer is vermoord

De stenen worden gefabriceerd in het atelier van kunstenaar Gunter Demnig, in Noord-Berlijn. Deze stenen worden vervolgens door hemzelf of door medewerkers van Openbare Werken, en soms met de hulp van de jongeren, aangebracht in het trottoir voor het huis waar het slachtoffer als laatste heeft gewoond.

Er zijn inmiddels meer dan 70.000 stenen geplaatst in Europa. In Nederland werd de eerste struikelsteen gelegd op 29 november 2007 in de plaats Borne.

vader en moeder Joseph en Esther en Corry Fonteijn

Kinderen bekijken de vier steentjes die in Dordrecht op de Reeweg
zijn aangebracht, bij nummer 154.
Foto Mariska Klomp


Dordts Stolpersteine-project na
9 jaar en 201 steentjes afgerond

Het Dordtse Stolpersteine-project is afgerond. Maandag 17 april is het 201ste en laatste struikelsteentje gelegd, in een stoep in de Cronjéstraat. Negen jaar heeft de werkgroep er over gedaan om alle herdenkingssteentjes te laten aanbrengen. Er is begonnen in april 2014, op de Groenedijk, er is geëindigd in april 2023.
        Feitelijk is de taak van de werkgroep nu voltooid. Toch wordt zij niet meteen opgeheven. De website van de werkgroep blijft nog minstens twee jaar bestaan. Regelmatig zullen daar nieuwe verhalen worden geplaatst, over vermoorde of overlevende joodse Dordtenaren.
        Wie waren de laatste Dordtse Holocaustslachtoffers voor wie een Stolpersteine in de stoep is gemetseld? En wat werd er in de Cronjéstraat door wie gezegd ter afsluiting van het project? Een nieuwsverslag van een gedenkwaardige slotgebeurtenis.

Lees verder >