OPROEPEN

Hieronder staan oproepen voor kleine, Dordtse (foto) mysteries.

Email uw reactie a.u.b. naar redactie@stolpersteine-dordrecht.nl


Onbekende Kleinkramer Oproep: welke Kleinkramer is dit?

De foto van de jongeman Kleinkramer, van wie verder nog geen persoonsgegevens konden worden gevonden ...

Klik hier om er meer over te lezen


tekening van Otto Dicke Dordtse vrijdagweekmarkt Wie waren de joodse standwerkers
op de Dordtse vrijdagweekmarkt?

Dit bericht is eigenlijk meer een oproep. Het betreft de Jaap van Dam, die volgens de Dordtse schrijver en dichter Cees Buddingh’ de “talentrijkste” koopman was van de vooroorlogse vrijdagweekmarkt ...

Klik hier om er meer over te lezen


Houten menoraHouten menora stelt de Dordtse
Harrie Teunissen voor een raadsel

Harrie Teunissen heeft op de website van ‘Joods Erfgoed Rotterdam’ een oproep geplaatst, waarmee hij meer informatie hoopt te achterhalen over een houten menora. De menora is te groot om van een particulier te zijn geweest. Komt dit “fraaie voorwerp” misschien uit een Nederlandse synagoge? ...

Klik hier om er meer over te lezen


Briefkaart joodse Dordtenaar Nathan
Samuel Cohen op veilingsite gevonden

De Dordtse archiefonderzoekster Erica van Dooremalen heeft bij toeval een opmerkelijke ontdekking gedaan.
         Rondstruinend op de veilingsite eBay vond zij in de rubriek Postzegels een briefkaart van de joodse Dordtenaar Nathan Samuel Cohen. Vanuit zijn woning aan de Singel 277 rood had deze op 22 januari 1940, enkele maanden dus voor de Duitse inval, een briefkaart gestuurd naar een kennis van hem, Alex Jacobs in Rotterdam, wonend aan de Lange Torenstraat 67.
         De briefkaart is in lokaal-historisch opzicht van belang, als bewaard gebleven levensteken van Cohen, die in april 1942 overleed in het Amsterdamse Rusthuis Parkzicht.


schoolklas

Verkleinde weergave van de briefkaart van de joodse Dordtenaar Nathan Samuel Cohen
(vergrote weergave bij lees verder)

Lees verder over deze briefkaart

[Wie aan de hand van de foto’s van de briefkaart meer woorden weet thuis te brengen, wordt van harte uitgenodigd dit te melden, red.]
[Aanvullend bericht: in januari 2016 heeft Kitty van der Neut uit Dordrecht enkele ontbrekende woorden weten te ontcijferen. In mei 2016 stuurde Myriam Everard uit Leiden enkele aanvullingen en correcties. Ze zijn allemaal verwerkt in de tekst, red.]


Oproep over fotoraadsel joods-Dordtse schoolklas

In de omvangrijke collectie van het Joods Historisch Museum (JHM), de bewaarplaats van joods Nederland, bevindt zich al enige jaren een foto, die omgeven is met een beetje raadselachtigheid. De foto toont een joodse schoolklas in Dordrecht, begin 1942. Althans, dat is het bijschrift dat het museum de foto heeft gegeven.
         De redactie van deze website heeft het JHM gevraagd of het iets meer over de herkomst van de foto kon laten weten, en eventueel ook: weet het personeel wellicht wie de kinderen in de schoolklas zijn? Medewerkster Ariane Zwiers moest op beide vragen het antwoord helaas schuldig blijven.

schoolklas

De schoolklasfoto in de museumcollectie. Wie is wie en wie heeft de foto gemaakt?
Foto: Joods Historisch Museum

        De foto is het museum als “losse foto toegestuurd” in 1992, meldde ze. In dat jaar had de afzender in het JHM de tentoonstelling ‘Oog voor het portret’ bezocht en daar onder meer de foto gezien die ook in het Dordtse stadsarchief is opgeborgen, een vrij bekende opname van een joodse vriendenclub, aan het picknicken in Dordrecht, in 1925 (zie: in de beeldbank nr. 552_303872 via beeldbank.regionaalarchief dordrecht.nl).
         Naar aanleiding daarvan schonk de afzender de foto van de schooklas. Maar over deze schenker zelf weet het JHM niets, en nog minder over wie op de schoolfoto staan afgebeeld. Vandaar deze oproep: Wie ziet kans de scholieren te identiciferen, en weet meer over de totstandkoming van de foto? Reacties graag per e-mail naar: redactie@stolpersteine-dordrecht.nl.
         Het JHM is gevestigd in Amsterdam.  Zijn museumcollectie omvat 14.000 kunstvoorwerpen en ceremoniële en historische objecten – over en van religie, cultuur en geschiedenis van de joden in Nederland en zijn voormalige koloniën. Daarnaast zijn er 12.000 historische foto’s en 15.000 historische documenten, zie www.jhm.nl/collectie.

De schoolklasfoto in de museumcollectie. Wie is wie en wie heeft de foto gemaakt?
Foto: Joods Historisch Museum

Nagekomen eerste bericht: Twee kinderen op de schoolklasfoto zijn inmiddels geïdentificeerd. Het jongetje in het midden van de voorste tafel, direct rechts naast het blonde meisje met die ene strik, is Leo Meijer uit Zwijndrecht, die in Auschwitz is vermoord. De jongen aan de andere kant van hetzelfde meisje, is Sal Duits, nog altijd levend in Dordrecht.


Foto Dordtse zuivelwinkel gezocht

Deze oproep hoort bij het verhaal over de zuivelwinkel van de familie Hartog aan het Steegoversloot.

"Als er iemand is die mij kan helpen aan een foto van de zuivelwinkel (toen deze nog in gebruik was) van mijn grootouders Hartog aan de Steegoversloot of aan de Voorstraat, dan zou ik daar heel blij mee zijn.
Ook is iedere herinnering aan mijn grootouders (Emanuel en Rozalina Hartog-de Groot) natuurlijk hartelijk welkom. Zij zijn ongeveer in 1916 in Dordrecht komen wonen. Voor die tijd woonden zij in 's-Gravendeel."

Renée van der Hulle-Ossendrijver

Stuur uw reactie via e-mail aan:
redactie@stolpersteine-dordrecht.nl


Synagoge Vrieseplein 1987

Het onbekende meisje, gefotografeerd in 1933. Wie is zij?

Joods meisje na 80 jaar nog altijd onbekend

Bij de verbouwing van een huis in de Dordtse wijk Dubbeldam in 1983 kwamen tussen het plafond en de bovenliggende vloer enkele foto’s te voorschijn. De foto’s werden aangeboden aan Mieke Jansen, toenmalig medewerkster van het Dordtse stadsarchief. De plek waar de foto’s waren aangetroffen, deed haar vermoeden dat er iets met de foto’s moest zijn; iemand had ze immers nadrukkelijk verstopt. Ook meende Mieke Jansen te zien dat het foto’s waren van een joodse familie.
        Zij benaderde een andere joodse familie in Dordrecht en slaagde erin álle personen te identificeren, op één na. Zij wist “alle namen van alle mensen te achterhalen”, zoals zij naderhand vertelde in een interview met het Reformatorisch Dagblad (behalve die ene dan). Het bleken joodse Dordtenaren te zijn, bekend uit het zakenleven en de middenstand. Drie van hen, kreeg ze te horen, zijn in de vernietigingskampen terecht gekomen.

Lees verder over dit onbekende meisje