Het voorbije joodse dordrecht

Dag van de Vernietiging voor het
eerst in Dordrecht: dinsdag 2 mei

Voor het eerst in zijn naoorlogse geschiedenis wordt op donderdag 2 mei in Dordrecht de Jom Hashoah gehouden, de nationale herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Shoah, die in 1953 in Israël is begonnen. Een Dordts-joodse groep, Bne Dor (Kinderen van Dordrecht) geheten, heeft hiertoe een programma opgesteld, dat om 18.15 uur begint in het oude stadhuis. De herdenking wordt geleid door oud-Dordtenaar Sjimon den Hollander, die tegenwoordig rabbijn in New York is.

Beiaardier Boudewijn Zwart speelt op het carillon van het stadhuis Israëlische
melodieën. Om 19 uur opent de burgemeester van Dordrecht, mr. A.W. Kolff, de herdenking met een video-boodschap. Dichter Edjo Frank leest daarna enkele gedichten voor, voorzanger Hanna Verhulst zingt ‘El Male Rachamiem’ en ‘Adonai Ro’i Doe’. Het regionale Ivrietkoor ‘Al Naharot’ zingt vervolgens onder leiding van Doron Peper klaagliederen, op de piano begeleid door Sefanja Severin.
        Tijdens de eerste Dordtse Jom Hashoah worden vooral de vermoorde Dordts-joodse kinderen herdacht. Leerlingen van het gymnasium leggen steentjes met de namen van enkelen van hen neer bij het monument in de hal van het stadhuis, en lezen hun namen voor. De herdenking is gratis toegankelijk voor belangstellen, al moeten zij zich wel tevoren aanmelden bij concertendordrecht@gmail.com of bij ivrietkooralnaharot@gmail.com. Bellen kan ook: Bertie Rodrigues, tel. 06-46035540.
        Elders op deze website staat een achtergrondverhaal over de herdenkingsdag en de organisatie Bne Dor, zie verhaal: Jom Hasjoa wordt vanaf 2019 ook in Dordrecht gehouden, dankzij Bne Dor.

Dodenherdenking
Zaterdag 4 mei is in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk 41 de dodenherdenking, ’s avonds vanaf 20.45 uur. Het programma hiervoor is samengesteld door de stichting Bijzondere Concerten Dordrecht. Burgemeestert Kollf opent deze herdenking, die wordt geleid door Bertie Rodrigues, mede-oprichtster van Bne Dor en het Ivrietkoor ‘Al Naharot’. Kinderen en een popkoor zingen eigentijdse liederen bij korte verhalen die door Rodrigues worden verteld.
        Aan bod komen daarbij onderwerpen als de kindertransporten naar Engeland in de oorlog, het verzet van dappere vrouwen en de gevolgen van de oorlog voor de overlevenden. Marieke van Leeuwen draagt gedichten voor, Marlies du Mosch begeleidt het programma op de piano, de muzikale leiding is in handen van Monique v.d. Ster. Ook deze herdenking is gratis toegankelijk, al is er een collecte om de kosten te bestrijden.

koor Al Naharot

Klik hier om het verhaal achter Jom Hashoah te lezen